Navodila za uporabo

Sod postavite na stojalo in v sprednjo luknjo vstavite pipo, če je medeninasta, jo samo privijte, če je lesena, jo je treba napolniti in nato pipe centrirati. Nato je treba sod napolniti z vodo. Prvi dan v sod natočimo približno 30% prostornine vode in jo naslednji dan odlijemo. Drugi dan napolnite do 65% prostornine in naslednji dan odtočite. Tretji dan sod napolnimo do konca in pustimo 2 dni. Sod zalivamo približno 7-10 dni. Takrat lahko sod pušča. Ko neha puščati in voda izteče, jo izpraznite in ponovno sperite. Zdaj je sod pripravljen za polnjenje z vinom ali žganjem. Pred zalivanjem je potrebno sod OBDELAVATI s čebeljim voskom. Če se je med namakanjem del voska odrgnil, je treba te dele ponovno obdelati s čebeljim voskom.

Svetla in temna senca

Svetel odtenek je naraven iz proizvodnje. Odtenek lesa soda lahko fino prilagodite tako, da ga pobarvate s 100% lanenim oljem, ki bo potemnilo les in poudarilo strukturo lesa.

Polnjenje soda z vinom ali žganjem (žganjem)

Ko polnite sod, ga napolnite do konca, da iztisnete zrak. Nežno vstavite pokrovček v odprtino za polnjenje. Čepa nikoli ne potiskajte na silo, saj lahko poškodujete cev. Če v sodu ostane veliko zraka, lahko to moti proces staranja.

Obnova vašega soda

Če želite sod ponovno uporabiti po prvi uporabi, ga boste morda morali obnoviti. To je treba narediti vsakič, ko vino zori v sodu. Sod napolnite s čistilno raztopino po potrebi (soda) ali Barolkleen /454g na 22,5l vode/ in raztopino pustite v sodu 2-3 dni. Po tem temeljito sperite sod in ga lahko napolnite.

Skladiščenje sodov

Sode hranimo v hladnem in vlažnem prostoru (najbolje v kleti), temperatura 8-14C, največ do 18C. Sodi za destilat, vino, vedra in sodi za vodo, ki trenutno niso v uporabi, morajo biti napolnjeni z vodo. vsaj 1/5 njihove prostornine. Višje temperature, prepih ali klimatske naprave bodo izsušile sode in jih poškodovale ali popolnoma uničile. Za tako poškodovane sode ne jamčimo. Med zorenjem del tekočine posrka sod, del pa izhlapi. Običajno je približno 5-10% v 1 letu – ta pojav se imenuje Angelov delež. Višja kot je temperatura, večja je izguba.

Vzdrževanje vašega soda

Čez nekaj časa bo zunanjost vaše cevi videti obrabljena. Cev nežno obrusite s finim brusnim papirjem. Umazanijo obrišite z mehko krpo. Sodi brez tekočine se hitro izsušijo. Če se to zgodi, začnite postopek oskrbe/okrevanja/ponovnega začetka.

Kupec je dolžan lesen sod pred uporabo napolniti s čisto vodo, da sod zatesni. Če kupec napolni sod z drugo tekočino in sod pušča, se taka zahteva zavrne.

Josip

Powered by WpChatPlugins