Hrastovi sodi in vina
V rimskem imperiju so ljudje uporabljali hrastove sode z vinom, zdaj pa bo v mnogih kleti hrast postal pomembno “čarobno orožje” za izboljšanje kakovosti vina. Kakšno je torej razmerje med hrastovimi sodi in vinom? Kakšna zgodba se je zgodila med njima?
Kaj je hrastov sod?
Hrast je po definiciji izdelan iz hrasta iz soda, čeprav imata različno poreklo ali velikost, vendar lahko igrata pomembno vlogo pri staranju in transportu vina. Na splošno bodo delavci v procesu izdelave hrastovih sodov najprej izpolnili zahteve za rezanje hrasta, nato les razrezali na deske okoli palice in jih sušili na zraku 2-3 leta, da se razblinijo neprijetni okusi; kasneje bodo te na zraku posušene lesene plošče razrezane v skladu z določenimi specifikacijami, nato bodo delavci na sodih te skrbno odrezane lesene plošče položili na cevni obroč in namestili cevne obroče, nato pa segreli lesene plošče, da se upognejo in jih zberejo v zahtevana oblika. In postavite cevni obroč, da ga pritrdite, tako da hrastova cev dobi obliko. Po opravljenem žganju namestite pokrov in postopke poliranja, tudi če je proizvodnja polnega hrasta.
Srečanje hrastovih sodov in vina
Usoda hrastovih sodov in vina ni načrten dogovor, ampak naključno srečanje, o katerem je treba govoriti že pred dva tisoč leti. Takrat so Rimljani močno razširili ozemlje rimskega imperija v Evropi. Med pohodom niso morali nositi le veliko hrane in orožja, ampak tudi veliko vina, saj v tistih časih pitje vina ni bilo le varnejše od neposrednega pitja vode, ampak je vojakom na pohodu zagotavljalo tudi kalorije. .
Takrat so ljudje za prevoz vina na velike razdalje pogosto uporabljali glinene amfore, občasno pa tudi sode s palmami iz Mezopotamije. Glineni lonci so izdelani iz gline. Čeprav imajo dobre tesnilne lastnosti, so težki in jih ni enostavno prenašati; medtem ko so palmovi sodi lažji, vendar palm ni enostavno upogniti in je draga za proizvodnjo. S širitvijo rimskega cesarstva nobena od zgoraj omenjenih posod ni mogla zadovoljiti potreb vojakov za prevoz vina na dolge razdalje, ko so ti hodili in se bojevali.
Ta problem ni bil rešen, dokler rimski vojaki niso prikorakali vse do severa in dosegli območje Galije. Rimski vojaki so domačine našli v hrastovem sodu za prevoz piva, tekstura tega lesa je mehkejša od drugega lesa, enostaven za upogibanje, ima pa tudi dobro vodoodpornost in je široko razširjen v celinski Evropi, materiale je enostavno dobiti. Ko so rimski vojaki uporabljali hrastove sode za shranjevanje vina, so prišli do novega odkritja – vino, ki je bilo v stiku s hrastovimi sodi, bo postalo okusnejše, tekstura bo postala mehkejša, aroma in okus pa bolj kompleksna in prijetna. Poleg tega so odkrili tudi, da dlje kot je vino shranjeno v hrastovih sodih, pomembnejši vpliv ima hrast, pri čemer jih pridobivajo z običajnim hrastovim vinom. Te prednosti hrasta Od takrat, ko je postal priljubljen v kratkem obdobju 200 let, je postopoma zamenjal na desettisoče ušes keramike.
Vpliv hrasta na vino
Danes se vino stara v hrastovih sodih, ki se pogosto uporabljajo za izboljšanje okusa in strukture vina. Natančneje, ko se vino stara v hrastovih sodih, lahko hrastove stene z majhnimi porami omogočijo vstop kisika v sod v stiku z vinom, zaradi česar je okus vina bolj zaokrožen, svilnata tekstura in razvije aromo treh kategorij. Hrast in tanini hkrati nosijo sam okus, lahko dajo bolj taninsko vinu, strukturo in aromo ter okus.
Na splošno so različne velikosti, pogostost hrasta z različnimi stopnjami vpliva na vino. Praviloma novi sodi, manjša kot je prostornina, bolj vplivajo na okus vina. Manjša kot je zmogljivost večjega soda na enoto površine v stiku z vinom v hrastu, bolj vpliva na žganje. Novejši hrastov sod pomeni, da sam hrastov sod nosi več taninov in arom, kar daje vinu več okusa in taninov. Z naraščajočo pogostostjo in trajanjem uporabe hrastovih sodov lahko vino oddaja vedno manj arome in taninov, dokler jih ne izčrpa, in tako bolj vpliva na nove hrastove sode kot na stare hrastove.
Hkrati pa bosta izvor in obseg staranja hrastovih sodov imela tudi različne učinke na vino. Zrnat les francoskega hrasta je običajno bolj kompakten, z manj hrastovega laktona, v procesu staranja vina je učinek na vino bolj nežen; in ameriški hrast vsebuje več hrastovega laktona, običajno lahko izvabite bolj domiselno vino z bogatimi aromami in okusi.